Racerapport Utö – Lag Heja Stina/Två förvirrade gubbar


Robban mot repet! Eller mer sanningsenligt, hur Jonas drog Robban i mål.

Utö!

Platsen där swimrun föddes.
4st kompisar som av alkohol styrkt självförtroende gjorde en vadslagning om vem som kunde ta sig från Utö till Sandhamn endast springande och simmande, Swimrun var fött. 10 år senare anordnar Ö till Ö organisationen swimruntävlingar runt om i hela Europa med bl.a. Utö Swimrun som går runt ön Utö och närliggande öar. Team Heja Stina/två förvirrade gubbar har numera kört en del swimrun och tyckte det var dags att prova på en tävling som arrangeras av Ö till Ö och Utö Swimrun låg bra till i tid och såg lagom svår ut.
Uppladdningen har sett bra ut fram till onsdagen innan tävlingen då jag efter cykelpendlande började känna av en punkt i höger skinka som liksom strålade ut både i benet och lite upp i ryggen. Molande värk, typ som tandvärk, låret nervrycker från och till och det har även uppstått en smärta på framsidan av skenbenet. Vid djupare knäböj så tappar benet helt kraft och jag faller ner utan kontroll. Gick till kiropraktor på torsdagen och knäckte lite rygg men det blev ingen som helst skillnad. Fan! Inga skador på 2 år också kommer det 4 dagar innan race!! Provar att ta en lunchjogg och märker att smärtan i rumpan inte märks alls, inte heller skenbenet. Låret däremot känns som det är fullt i mjölksyra, stelt och styltigt. Men det går att springa. Känner mig bättre direkt efteråt och på kvällen känns det precis som vanligt d.v.s. ont i rumpan osv. Testar en kort, kort löptur på lördagen och det kändes precis som vid lunchlöpningen. Styltigt men det går att springa. Simma är inga problem, körde fredagsmys som vanligt och var inte hindrad alls. Ringde och stämde av med Jonas att det var ok att han fick med sig en skadeskjuten kråka och kom fram till att vi kör så länge det håller.

Piriformis - en liten elak muskel

Piriformis – en liten elak muskel

 

Abonnerad färja ut till Utö, alla ser snabba ut. Ingen som har subkutan charm dvs skyddande späck på magen, bara smala slimmade atleter iklädda friluftskläder av rätta märket. Utö Swimrun är ingen nybörjartävling.

Waxholmsbåten

Waxholmsbåten

Stort tävlingsområde och mycket proffsig utlämning av start kittet, inga köer och allt flyter på. Träffar på Mårten och Matti som har tagit det roliga teamnamnet ”cut and pray”. En kirurg och en studerande till präst. Matti har haft skadeproblem och tror att han kommer få svårt att hålla rep-tiderna. Jag tror mest att dom mörkar och Mårten ser sådär lurig ut som han brukar när tävling är på G.

Cut and pray – Mårten och Matti innan start

Cut and pray – Mårten och Matti innan start

Mycket snack om hur kallt det är i vattnet, 9-11 grader har man mätt upp dagen innan. Vädret är strålande solsken, lite vind och ca25 grader så det kommer bli varmt på löpningarna och kallt på simningarna. Största risken i swimrun är inte att frysa utan att bli överhettad när man springer i våtdräkten. En sista minuten beslut var att ta på ett linne i ull. Ull värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. Tar på alla grejor, spolar kallt vatten innanför våtdräkten och går till starten. Ställer oss i skuggan längst bak i startledet.

Väntan på start

Väntan på start

PANG! Ett kanonskott startade igång det hela. Börjar jogga iväg och höger ben är totalt stumt från början, Jonas noterar att jag haltar lite lätt. Det är bara att rulla och se hur länge det håller.

Lag 53 – Heja Stina/två förvirrade gubbar positionerar sig väl längst bak i starten

Lag 53 – Heja Stina/två förvirrade gubbar positionerar sig väl längst bak i starten

Första simningen var kall, ca 10 grader och jag fick köra tarzan crawl en stund för att vänja kroppen och inte få andnöd. Efter någon minut så började det kännas bra och jag kunde simma som vanligt. Vid uppgången tar jag som brukligt ett stort kliv med höger ben för att komma upp ur vattnet men då viker sig benet helt, ingen kraft alls. Får pröva med vänster istället och då kommer jag upp.

Propagandaväder med vindstilla och strålande sol

Propagandaväder med vindstilla och strålande sol

Otroligt fin natur att springa i, betande kossor med skärgården som bakgrund. Löpningen var bra varierad med allt från grusvägar, stigar, klippor till svårare branta tekniska kuperingar. Grusväg och stig fungerar bra, klippor och teknisk löpning är generellt inte min grej och speciellt inte idag. Benet kan vika sig när som helt det blir lite för stor vinkel och jag kör väldigt safe.

Som vanligt simmar vi hyggligt och blir ikapp sprungna av laget vi precis simmat om. 5 minuter tills repet går!! Står någon och hojtar i skogen. Vadå? Vilket rep? Har ni inte kommit fram till energistationen nr 5 innan kl13 så blir ni avplockade! Oops, hade inte riktigt fattat att det var så tighta reptider.
Passerar första cut of efter 2h42 min med bred marginal. 3 min till godo.  Stressade lite vid energistationen och gav oss iväg. Försöker öka tempot lite med båda benen har förvandlats till träben och det går väldigt styltigt. Kilometrarna rullar på och simningarna kommer som välbehövliga avbrott, pulsen är konstant låg då det är musklerna i benen som är slut, inte flåset. Simningarna går att trycka på ordentligt. Vid dom längre simningarna körde vi med rep men orkade inte krångla med repet på dom kortare sträckorna.

Cut off vid Time 5, 8 & 9

Cut off vid Time 5, 8 & 9

Efter ca 5h tävlande så står Race director Mikael Lemmel efter vägen och inspekterar.
– Hur lång är det till Cut of, ropar jag.
– 4km! hålla samma tempo så klarar ni det, ropar Lemmel.
Vill inte bli avplockad! Inte efter 5h!
Det är grusväg, slänger fram repet till Jonas och frågar om han orkar dra. Vi har inte sprungit med lina innan, bara simmat men ska vi klara reptiden så behöver jag få hjälp. Jonas är som en ardenner längst fram, bara matar på. Repet spänns mer och mer, jag försöker att få till någon typ av löpsteg.
Kommer fram till en energistation och slänger i oss några muggar vatten/sportdryck.
– Kör! Skriker Lemmel som sitter i en liten 4-hjuling.
Vi fortsätter, kollar på klockan och den visar att vi håller ca 6min tempo. Det kommer att gå! Benen skriker och jag gör allt för att hålla tempot uppe, Jonas tar i så att han rödmarkerar. Bara vi fixar denna Cut of så kan vi fanimig krypa resten av sträckan. Lemmel passerar i 4-hjulingen och manar på att hålla tempot uppe. Kommer ikapp 2st lag som är lika slitna som oss, dom går och ser uppgivna ut.
– Kom igen nu!! 2km till repet skriker jag och dom börjar stelt springa.
Vi fixar det! Med 4min marginal så klarar vi Cut of, är helt slut i benen och frossar in på energistationen.

Jonas är helt uppsluppen av utbudet vid energistationerna

Jonas är helt uppsluppen av utbudet vid energistationerna

– Nu är det 25min till nästa cut of, säger en i det andra laget.
– Va fan säger du! Är det en cut of till! Svarar jag förvånad
– Ja, det är 2km löp, 600m sim och 500m löp till nästa.
Får ett inre mentalt bryt, hade spurtat allt vad kroppen höll för att fixa denna cut of och trodde vi var säkra, fram med repet och spänna fast ardennerhästen Jonas igen. Om möjligt ännu mera stappligt och stelt men vi börjar röra oss framåt. Räknar i huvudet: 2km löp blir 12min, 600m sim blir 12min plus 500m löp 3min. hm 27min. Vi kommer bli avplockade! Fortsätter framåt och kämpar. Ser att vi kommer få medströms i simningen, hoppet tänds. Kommer fram till vattnet och ser till min glädje att det kan inte vara 600meter, max 450meter. Kastar mig i med Jonas bakom på linan och ger allt, precis allt. 6min tog övergången.

robban8
När vi klättrar upp på andra sidan så känns det som vi kommer klara det. Lätt löpning på en brygga och sen över en bro och fram till energistationen/cut of. 6min till godo. Känns som målgång, ryggdunk och kramar. Nästa lag kommer in och klarar tiden, mera ryggdunk och kram.

Lag #34 lika slitna och glada som vi

Lag #34 lika slitna och glada som vi

Vi går makligt från energistationen och stressar inte, snackar med det andra laget och har en trevlig avslappnad stund ihop. Solen skiner och vi kommer klara hela banan. Livet är på topp. Efter en stund så var det slut på vilan, här skulle det springas igen. Armarna svänger efter kroppen precis som dom ska, lyfter knäna och gör allt rätt. Det är så här man gör när man springer men problemet är att kroppen lixom inte vill, ser troligtvis ut som filmklippen man sett på Facebook när 90-åringar springer 100meter.

Känslan som infinner sig efter 6h tävlande och målgång i sikte

Känslan som infinner sig efter 6h tävlande och målgång i sikte

Tar i så att tandköttet visas.
– Inte för att vara sån men jag går bredvid dig nu säger Jonas och skrattar.
Ger upp och börjar gå jag med och märker att hastigheten ökar 

Några simningar och korta löpningar till så är vi i mål. Kramkalas! Glada! Äntligen få stå still! Lyckliga över att inte blivit avplockade av banan. Nöjda med dagen med tanke på förutsättningarna.

Glada gubbar som äntligen fått stanna

Glada gubbar som äntligen fått stanna

 

Matti och Mårtens målgång

Matti och Mårtens målgång

Cut and pray klarade utmaningen galant och lite mörkade nog Matti innan start?

Ö till Ö organisationen var rakt igenom proffs, Vätskestationerna var strategiskt placerade och väl fyllda. Allt flöt på utan problem, inga köer el. dyl. Bra käk efteråt som räckte även till dom som kom in sent. Topp notch helt enkelt

Hur kallt var det i vattnet och hur upplevdes det? 10-11 grader är helt klart hanterbart, lite kallt åt händer och ansikte men inte så att det störde. Ryssviken var en simning där det var 8-9 grader och då började det göra ont i ansiktet, körde delvis polosim för att det var så kallt. 2 grader gör stor skillnad. Ö till Ö har ett fantastiskt arrangemang och har verkligen fångat själen av Swimrun, ett med naturen, alla är trevliga och hjälpsamma, avslappnat.

Detta kommer vi garanterat göra om! Fast utan ischiasproblem denna gång.